Szöszmókjaim....

Kedves Kisdinnye!

  :))))
Most pedig ide figyelmezzen mindenki!
Kisdinnye külön kérésére, megosztom veletek a bodzatea elkészítésének minden csínját-bínját….  Nagyon régi recept, még a nagyanyámról maradt rám és féltve örzöm.
Szóval…..
Fogj egy üvegkancsót…. (lehet porcelán is de abban nem oly teccetős a teaital)
Ezután tégy fel a tűzre kb. 1 liternyi vizet egy lábasban és várj türelemmel, míg bugyorékolni nem kezd…
Mindenképpen várd meg míg forr, mert az igazi teához fel kell forralni a vizet
Kóbor teafőzők elégségesnek tartják ha csak langyítanak rajta de ez olyan mintha…… nemtom….. szóval nemjó na!
Szóval miközben a víz hevülget a tűzhelyen, fogunk egy fél citromot vagy egy narancsot és belekarikázzuk a kancsóba…. Én speciel a héja nélkül szoktam mert ezeket a citrusokat bekenik ilyen izével és fixa-ideám, hogy eztet nem lehet róla normálisan lemosni, de tény, hogy héjastul viszont sokkal jobban mutat.
No és nem utolsó sorban azért van erre szükség, mert a bodzának eléggé erős az íze és a citrusok egy kicsit enyhítenek rajta….
NADE! 
Jó lesz ha csipkedjük magunkat és előkészítjük a bodzát, mert már igencsak forronkodik a vizünk, főleg ha jókis hazai csapvízzel dolgozunk….és nem utolsó sorban ebben van (mármint a bodzában) nemes italunk sava-borsa…. (brrrr dehülye jelző ez ide :).
Fontos, hogy mindig a jobb kezünkkel dolgozzunk, hiszen balkéztől a bodza vitaminjait veszti. Ezért ha balkezesek vagyunk a következő művelethez feltétlenül hívjunk segítséget…. feltéve persze, hogy nem akarunk íztelen löttyöt inni….
Szóval!
Jobb kezünkkkel ragadjuk meg a teásdobozt és ügyesen dolgozva emeljünk ki belőle, ehhez a vízmennyiséghez legalább 3 teafiltert és továbbvíve a mozdulatot rögtön lógassuk is bele az előkészített kancsóba…. Apróság de megéri odafigyelni a filter cérnájának másik végén fityegő cimkepapírra, mely a tökéletes íz elérése érdekében, jó ha kívülre kerül a kancsón….
Ezután már nagyon gyorsan kell dolgozni, mert az egy liter víztől lassan bepárásodik a konyha…. Óvatos mozdulattal (itt már lehet használni a bal kezet is) ráöntjük a filterekre a forróvizet. Teccés szerint cukrozzuk, vagy édesíthetjük cukorpótlóval is….
Ha van türelmünk érdemes kivárni míg kihül és aztán rásegíthetünk a hűtőgéppel is….
Kitűnő hűsítő, nyári ital.
Az igazi ínyencek külön figyelnek arra is, hogy a boltban csak olyan polcról vegyenek bodzateát mely legalább 1 méter magasságban van, hiszen így nem szennyezi be a vásárlók jövés-menésétől felszálló por.
*
Ugyanilyen módon készítem a csipkebogyó teát is, ami szintén nagyon finom. Ajánlanám a csalánteát is de annak kicsit speciálisabb az íze, viszont méregtelenít állítólag…..
És nem árt ha a Herbáriás minőségűeket választod.
Noshát, kedves Kisdinnye ez az én titkos receptem! Ésmivelhogy most tanulnod kell, neked is ezt az elkészítési módot javaslom….
A biobb fajtát majd elkészíted, ha lesz időd kalandozni és begyűjtheted a hozzávalókat   🙂
Pussz


 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szamóca says:

    Hehe! Már ott kezdtem gyanakodni, mikor feltettük forrni a vizet. Úgy tudom, ha nem filterrel dolgozol, a bodza megérleléséhez azért ennél kicsit több idő kell. :))))
    Bodzatea… melegen… tényleg finom? Nekem valahogy a bodza az szörp és hideg.
    Na mindegy, jót mosolyogtam!

  2. bruni says:

    :-))) Te nagyon dinka vagy… de jól áll! :-)))

  3. kisdinnye says:

    😀 köszönöm szépen 🙂 filterrel könnyűűűű 😛

  4. n.t.g. says:

    Hasonló stílusban szakácskönyvet is kiadathatnál:) Végy elő a mélyhűtőből …. süsd…edd..:))))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!